A legújabb kutatások alapján az X kromoszóma aránytalanul nagy szerepet játszik az intelligencia kifejlődésében. Az X kromoszómához kötött géneknek nagy szerepük van a szociális intelligencia fejlődésében. Az intellektuális képességzavarok legnagyobb hányadát X kromoszómához kötött genetikai betegségek okozzák.

A ’60-as években volt egy nagy vita a pszichológiában, hogy az intelligencia fejlődésében az öröklődésnek vagy a környezetnek van nagyobb szerepe. Tehát nem elegendő az X kromoszómán érkező gének ajándéka, hanem nagyon sok környezeti hatás felel azért, hogy kiből milyen minőségű ember válik.

A gyermek intellektuális állapotának a felmérésében óriási szerepe van az anya és az apa állapotának, és az otthoni környezetnek. Amit leginkább tudunk tenni, azok a terápiák, és olyan magas minőségű kognitív programok, amelyekkel a meglassult képességek vagy csak részlegesen kifejlődött képességek felépíthetőek legyenek és a fejlődésüket fel lehessen gyorsítani.

Dr. Bohács Krisztina, intelligencia kutatóval jártuk körbe azt a kérdést, hogy miként tudjuk növelni gyermekünk IQ-ját.

Megismerhetik Balázst, aki egy éve vesz részt kognitív és viselkedésszabályozó tanulás terápián. Szociális kapcsolatteremtő képességének nehézsége és figyelemzavara miatt kezdett járni a tanulási központba.

Az édesapa elmondása alapján távlati terveik között igazából csak annyi szerepelt, hogy az első lépésként az iskolára készítsék fel Balázst. Ehhez képest, heti 2x2 terápia segítségével Balázsnak nemcsak a figyelme növekedett, de mára kimutatták, hogy beszédértése 3 évvel az életkorának megfelelő feletti szinten van. Intelligenciája pedig átlag feletti.

Ismerjék meg Zsombort, aki 5 évesen került a kognitív klinikára, intellektusa az intellektuális képességzavar és az ép intellektus határán mozgott. Egy év elteltével pedig a kezdeti átlag alatti intelligenciája, extrém magasra növekedett.

De hogy egy év alatt, hogyan lett extrém magas Zsombor IQ-ja, és hogy ma milyen területen jeleskedik, azt videónkból megtudhatják!