Ugyanúgy beszélünk kutyáinkkal, mint gyerekeinkkel? A jelenség oka, hogy az emberek valóban négylábú családtagként kezelik kutyáikat?

A Magyar Tudományos Akadémián tudományos szempontból is összehasonlították a kutya felé irányuló beszédet és a dajkanyelvet. Sem a kutya, sem a hat hónapos csecsemő nem érti az emberi beszédet. Mikor magasabb hangon és elnyújtottan beszélünk, a csecsemő figyelmét felkeltjük, így bekapcsol nála a tanuló üzemmód – árulta el Topál József, az MTA viselkedéskutatója.  A jelenség oka, hogy az emberek valóban négylábú családtagként kezelik kutyáikat.

Pirner Almáéknál, kezdetben csak kutyusok voltak a családban, de az igazi gyerek megszületése után újra kellett szervezni a rangsort és a szabályokat. Fontos volt számára, hogy babája érezze a kutyák közelségét, habár a gyerekszoba tabu a kutyák számára. Természetesek a konfliktusok a kisgyerekes családban ahol nem egy, hanem több négylábú is szaladgál. Érdekes jelenség, hogy Alma ugyanazon a hangon szól a kutyákhoz, mint kisfiához.