Egyre nagyobb divatja van a vega, azaz a húsmentes étkezésnek. Sőt, vannak olyanok is, akik teljesen áttérnek a vegán életmódra. Ami az állati eredetű ételek teljes megvonását jelenti. De vajon a kismamákra és a kisgyerekekre milyen hatással van az, ha elhagyják a húst, illetve az állati eredetű ételeket? Antal Emese, dietetikussal és a hazai nyers étkezés úttörőjével, Lénárt Gittával jártunk utána a kérdéskörnek.

Vannak olyan leendő anyukák, akik várandósságuk előtt vega vagy vegán életmódot folytatnak. Felmerülhet bennük az a kérdés a terhesség idején, hogy szükséges –e a hús, az álltai eredetű fehérje fogyasztása számukra.

Megvan a kockázata annak, ha bizonyos mértékben hiányos a táplálkozás. Az állati eredetű termékekben lévő vitaminok, illetve az állati eredetű fehérjék hiánya rizikót jelenthetnek. A várandósság idején ezért a lakto-ovo vegetáriánus formát javasoljuk, tehát legalább tojást és tejterméket mindenféleképpen fogyasszon az anya.

Azok az anyukák, akik tudatosan, már a terhességük előtt is vega vagy vegán életmódot folytatnak, és odafigyelnek a vitaminok, fehérjék pótlására, nem feltétlenül kell, hogy megváltoztassák az étrendjüket. Még ártalmas is lehet a szervezet számára, ha a terhesség előtt évekig nem fogyasztottak tejet, és a terhesség miatt elkezdik a fogyasztását.

Szakértői vita: Antal Emese dietetikus, Lénárt Gitta a nyersevés  úttörője között

Mi történik akkor, ha az egész család vegán? Kisgyermekkorban jó, ha a felnőttek életmódját folytatja a gyermek is?

L.G: Saját tapasztalatom alapján, a gyerekeimnek semmi baja nem volt akkor, amikor én tápláltam őket, hús- és mindenféle állati eredetű termék nélkül.

A.E: Nagyon fontos azt kijelenteni, hogy lehet valaki mindenevő és változatosan táplálkozó, de még ekkor is lehet, hogy hiányos a táplálkozása. Eközben lehet valaki vegetáriánus, és egyben jól táplálkozó. De kutatások bizonyítják, hogy ha nem megfelelő a fehérje bevitele a gyereknek, akkor az nemcsak növekedésbeli problémát okozhat, de még a koncertrációra is kihathat.

Hogy mire jutottak szakértőink a kérdéskörrel kapcsolatban, és hogy milyen vitaminokra és fehérjékre van feltétlenül szüksége egy várandósságban lévő anyukának? Megtudhatja videónkból!