Sokan magzati korban elkezdik hallgattatni a zenét, de mikor kell elkezdeni a zenei nevelést, hogyan vezessük be a kicsit a zene világába?

Legfontosabb a zenei nevelésnél, hogy ne feltétlenül mást akarjunk nekik mutatni, legfeljebb máshogy. Nem a minőséget kell rontani számukra, hanem a felvezetés módjában kell egy kicsi különbség, mint ahogy felnőtteknek csinálnánk.

Nem abban az irányba visszük gyerek centrikusabb irányba a zenét, hogy gügyögjön a zene, legyen benne csingli-lingi hangszer, amit a gyerekzenékkel asszociál az ember, hanem akár komoly zenei darabokat is meg lehet nekik mutatni. Az nagyon segít ha ezek az anyagok viszonylag hamar változnak. Egyféle hangulatot nem húzunk el órákon keresztül, hanem ha van egy komolyabb részt, akkor azt hamar felváltja egy játékosabb részt. A karakter és amit maga a színdarab diktál hozza a játékosabb zenét. Összefüggésben azzal, hogy mennyire kell a gyerekzenének, gitárosnak, xilofonosnak, csingi-lingisnek lenni, mi arra törekszünk, hogy a szimfonikuszenét és a komolyzenét is közelebb hozzuk a gyerekeknek azzal, hogy megmutatjuk nekik mit érdemes hallgatni ezekben a koncertművekben.

Tarr Ferenc (író, rendező) és Alpár Balázs (zeneszerző) válaszol Szekeres Nóra kérdéseire.

Amit nagyon szoktak élvezni az a mikrofonos játék. Valamilyen, pl. állatok vagy közlekedési eszközök témában ki az aki ki tud jönni és hangokat tud kiadni. Kijönnek, a mikrofont körbeadjuk és mindenki a saját autójának, zsiráfjának a hangját utánozza, én azt rögzítem a számítógépen és így az ő általuk kiadott hangokkal kezdünk el zenélni.  Nemrég egy gyerekelőadáson a közlekedési eszköz témát vittük be, ezeket a gyerekek által kiadott hangokat felvettem és hozzárendeltem a szintetizátor billentyűihez. Ezeket bármilyen ritmikus formában lehet vezérelni.

És amikor ott van négy zenész, akkor egy ilyen alapra rázenélnek és a gyerekeknek hatalmas élmény, hogy az alkotás folyamatában ők is részt vettek, de a végeredmény mégiscsak egy profi zenedarab. Ez egy olyan játék ami interaktív, sok gyerekkel is működik, mégis becsempésszük őket az alkotás folyamatába.

Sokan magzati korban elkezdik hallgattatni a zenét, de mikor kell elkezdeni a zenei nevelést, hogyan vezessük be a kicsit a zene világába? Tarr Ferenc (író, rendező) és Alpár Balázs (zeneszerző) válaszol Szekeres Nóra kérdéseire a videóban: